
U ponedjeljak, 28. listopada 2013. poslije četvrtog sata, dakle oko 11.40 h krenuli smo u Premanturu, na planiranu radionicu «Samoniklo jestivo bilje Kamenjaka». Nakon toliko vlažnih dana, bio je ugodan i lijep sunčan dan. Ispred Javne ustanove Kamenjak u Premanturi dočekala nas je njihova edukatorica, gospođa Nina Skoko, dipl.ing.agr. i krenuli smo u edukativnu šetnju Kamenjakom. Vidjeli smo mnoštvo jestivog i ljekovitog samoniklog bilja, koja su naši davni pretci koristili za prehranu, a neke se i danas koriste: tratinčice, maslačak, trputac, rukola, sljez, smrča, ružmarin, lovor, livadna kadulja, šparoga, koromač, veprinac, mirta, divlja ruža, kupina, drača…
Izvijestila:Dubravka Štemberger,prof.
Vidjeli smo i stabla primorskih hrastova – crnike i oštrikara, te pinije, alepskih i crnih borova. Saznali smo da su se i plodovi hrasta, žirovi nekada u vrijeme ratova i gladi koristili za prehranu ljudi. Sjemenke pinija, smještene u krupnim češerima, vrlo su korisne i danas cijenjene u mediteranskoj prehrani. Grmlja divljih ruža su bila puna plodova, šipka, od kojih se kuha marmelada. Grmlje mirte je također bilo puno jestivih plodova. A tek što je bilo mnoštvo različitih vrsta gljiva! Bilo je i jestivih vrsta, kao što su borov vrganj i žuta trubača. Gospođa Nina Skoko nam je o svakoj biljci rekla koji se dijelovi biljke i kako koriste. Neke se koriste sirove za miješanu salatu, neke kuhane, začinske biljke ili za čajeve.
Oko 15 sati smo završili šetnju Kamenjakom i vratili se u Premanturu. Ponijeli smo uzorke biljaka za herbar, koji ćemo u školi napraviti i o svakoj biljci još ponešto naučiti.